martes, 9 de octubre de 2018

Povestea Sfintei Parascheva

Anca Maria Damian

14 octombrie…Sf. Parascheva…de fiecare data cand acest nume este rostit, cu totii ne gandim la strazile aglomerate cuprinse de agitatia  zilelor Iasului. Dar fiecare poveste are doua perspective…

Sf. Cuvioasa Parascheva este in present venerata de mii de cestini dispusi sa traverseze lumea pentru a-i vedea moastele. De ce ii sunt atribuite puterea de a vindeca in mod miraculous si bunatatea nemarginita? Ce legenda ascunde aceasta Sfanta?

Nascuta in secolul al 12-lea in satul Epivat (Tracia), nu departe de Constantinopol, Parascheva a fost crescuta de catre familia sa in spirit crestin, dobandind o profunda credinta in Dumnezeu. Se spune ca, auzind cuvintele Domnului citate in timpul unei slujbe: “Cine vrea sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa Ma urmeze”, tanara a inceput sa isi imparta hainele si bogatiile saracilor. Cand s-a lovit de dezacordul parintilor ei, a hotarat sa plece la Constantinopol in cautarea unei vieti pasnice, adancite in dragoste si credinta. Calatoriile au purtat-o spre o manastire din Asia Mica, unde a si devenit calugarita. Indemnata de visele repetate trimise de Sf. Fecioara Maria, Parascheva si-a parasit noul camin si a pornit spre Ierusalim. A fost fermecata de caldura insuflata de splendoarea locului, drept pentru care s-a stabilit in pustiu, pe malul raului Iordan, cufundata in rugaciuni. Povestea spune ca atunci cand a implinit 25 de ani, a fost chemata acasa de un inger. La doi ani dupa ce a revenit in Kallikrateia, aceasta s-a stins din viata.

O alta legenda spune ca, dupa multi ani, un om necredincios a fost inmormantat langa Sf. Parascheva. Aceasta s-ar fi aratat intr-un vis unui calugar, cerandu-i sa fie separata de nepacatos. Astfel este sugerata conexiunea dintre Sfanta si pamanteni, ramasa la fel de stransa chiar si dupa moartea ei.

In iunie 1641, domnitorul Moldovei, Vasile Lupu, a adus moastele Cuvioasei in Iasi, care au fost primite de ctitoria sa, Biserica Sf. Trei Ierarhi. Ele au fost oferite de Patriarhul din Constantinopol voievodului in semn de recunostinta pentru sprijinul material oferit in privinta unor taxe.

Povestea Cuvioasei este, asadar, una simpla, o experienta neiesita din comun. Dar aceasta simplitate refelcta un mesaj foarte vast. Viata Paraschevei evidentiaza puterea bunatatii si pacea ce vine odata cu faptele bune realizate, din iubire neconditionata, pentru semenii nostrii.

No hay comentarios:

Publicar un comentario