viernes, 7 de septiembre de 2018

Vestimentația, un factor important în lumea actuală?

de Andreea Aramă


            Dacă în zorii civilizației vestimentația avea mai ales rolul de a-l proteja pe om de asprimile vremii, cu timpul, aceasta s-a diversificat și a început să îndeplinească mai multe funcții: ea indica rangul, profesia ori statutul social al diverselor categorii de oameni. În ziua de astăzi, această diversificare s-a accentuat, vestimentația este mult mai individualizată, vorbim de stil, modă, ocazii care solicită o anumită ținută. În opinia mea, vestimentația trebuie să fie adecvată tuturor acestor cerințe, să ne exprime într-o formă potrivită personalitatea, dar să se și adapteze diverselor contexte în care ne găsim.

            Pe de o parte, fiecare adolescent dorește să fie unic, să se distingă de ceilalți, iar una dintre cele mai la îndemână căi este arborarea unei vestimentații originale, individualizate. Dar, totodată, adolescenții se tem de critici, de a nu fi respinși de membrii grupului, astfel încât ajung să copieze stilul vestimentar al altora. Un tânăr cu personalitate știe să folosească moda în favoarea sa, fără a risca să se piardă în anonimat prin adoptarea automată a tot ce este considerat „la modă”.
            Pe de altă parte, aspectul vestimentar este și un indicator al gradului de civilizație, de adaptare la mediul social în care trăim. A ști să te îmbraci potrivit în situația potrivită este o dovadă de bun-gust și de bună integrare socială. Astfel, vom înțelege de ce la școală purtăm o ținută mai sobră, de ce la un specatcol de teatru ne îmbrăcăm mai elegant , iar la iarbă verde, lejer. Copiii care poartă haine nepotrivite vârstei, imitând adulții, cei care epatează, mergând în ținută rock la un eveniment elegant sau care merg la școală în ținute de discotecă dovedesc că nu și-au interiorizat suficient normele sociale și nu le folosesc în favoarea lor.
            În concluzie, deși „nu haina face pe om”, este mai bine să acordăm atenție ținutei, aceasta fiind unul dintre primele aspecte pe care le comunicăm celorlalți despre noi și despre personalitatea noastră.

No hay comentarios:

Publicar un comentario