viernes, 7 de septiembre de 2018

Lectura, poarta misterioasă a lumii

de Andreea Aramă


În opinia mea, lectura joacă un rol important în viața adolescenților, devenind un instrument complex care dezvoltă posibilitatea de comunicare între oameni, un ecou al capacităților de gândire și limbaj. Gustul pentru lectură nu vine de la sine, ci se  formează printr-o muncă asiduă a factorilor educaționali (familia, școala), prin răbdare, perseverență, continuitate și voință.
            În primul rând, lectura contribuie într-o mare măsură la îmbogățirea cunoștințelor elevilor, la formarea unui vocabular activ, complex, la dezvoltarea dragostei de țară și la educarea sentimentelor estetice. Așadar, lectura îi învață pe elevi să gândească, să comunice și să interacționeze cu semenii, cultivă sensibilitatea și imaginația, modelează caractere și contribuie la educația moral-cetățenească, ajutând omul în aspirațiile sale spre autodepășire. Scopul lecturii este acela de a forma progresiv un tânăr capabil să înțeleagă lumea, să-și exprime gândurile, stările, sentimentele, opiniile, să fie sensibil la frumosul din natură și la cel creat de om.
            În al doilea rând, în timpul lecturii, între cititor și autor se realizează o strânsă relație; ei se întâlnesc în atmosfera și conflictul povestirii, iar cititorul se regăsește în personajele cărții și trăiește parcă sentimentele autorului. Așadar, nimic nu se compară cu bucuria de a ține în mână o carte, cu plăcerea unei cărți savurate pe îndelete în lumina caldă de amurg. De altfel, în timpul lecturii suntem ținuți departe de lumea reală și ne cufundăm într-o lume a fanteziei, a imaginației, iar lectura trezește cititorului o gamă variată de trăiri și emoții care culminează cu o stare generală de satisfacție.
            Însă, în fiecare generație există, din punctul meu de vedere, oameni pentru care cărțile rămân obiecte neînsuflețite și oameni care au descoperit puterea cărților de a le deschide drumul spre lume și spre ei înșiși.
            Este adevărat că, în ziua de astăzi, sunt din ce în ce mai puțini copii și adolescenți care aleg să-și petreacă timpul liber citind. Explicațiile sunt binecunoscute: multiplele posibilități de relaxare pe care le oferă tehnologia modernă și interesul scăzut pentru cunoaștere. Dincolo de aceste justificări care ne sunt la îndemână, consider că mulți oameni încă nu s-au întâlnit cu acea carte în care să se regăsească.
            Astfel, lectura îți dă șansa de a trăi mai multe vieți, de a visa fără opreliști și de a înțelege, în egală măsură, lumea căreia îi aparții și pe tine însuți. Decizia de a prinde aripi pornind prin labirintul cărților sau de a trăi fără aripi este, prin urmare, alegerea fiecăruia dintre noi.

No hay comentarios:

Publicar un comentario