lunes, 29 de octubre de 2018

Adevarul despre timpul liber si cum il putem întrebuinta


Timpul liber este hobby-ul de bază al tututuror persoanelor care cunosc prea bine noţiunea de „serviciu” sau ”scoala”.
Muzica, jocurile educative, cele pe telefon sau pe alte dispositive electronice, piesele de teatru, pescuitul, filmele sau plimbările sunt doar câteva activităţi care ne delectează în orele pe care le petrecem în afara serviciului sau a şcolii, un "loc de muncă" pentru elevi.
Avem perceptii diferite despre timpul liber si cum ni-l alocam, dar este necesar sa gasim un echilibru intre el si timpul alocat studiului.
Care este adevarul despre preocuparile elevilor in timpul liber si cum putem sa ne gasim echilibrul?  Imediat in randurile de mai jos. Acum, haideti sa vedem cum se desfasura viata in perioada comunismului, relatate de parinti din mediul rural.
In acea vreme, se pare ca scolarii nu prea aveau libertate, acestia trebuind sa indeplineasca si responsabilitatile de acasa si indatoririle de elev, acestea nefiind obligatorii, astfel, mobilizand studentii sa invete si sa isi doreasca sa mearga la scoala. Interesant, aceasta notiune a dorintei de cunoastere nu prea se mai aude in zilele noastre la elevi..Oare indiferenta este o cale a mobilizarii si a educarii copiilor?
Multe marturii confirma faptul ca elevii nu doresc sa isi termine temele, pretinzand a fi multe si grele doar din motivul de a se ascunde de indatoriri si de a-si pacali parintii. Acestia petrec mult timp in fata biroului, scriind cu lentoare, meditand la viata, fiind melancolici ori stand pe dragul lor prieten, telefonul. Viata lor sociala limatandu-se astfel intre scoala si tehnologie, neisind la aer liber si profitand de increderea, neglijenta sau neatentia familiei.
Este necesar sa incercam sa ne echilibram timpul din lumea virtuala si cea reala.
In vacante, majoritetea copiilor dau de “libertatea deplina”, uitand de rationament, respectul fata de sine si de studii, consumand excesiv bateriile telefoanelor, tabletelor si altor mijloace electronice de recreere. Altii abuzeaza de libertate, ducandu-se in discoteci si ascultand melodii la maxim, deoarece aceste momente nu sunt uzuale, concluzia fiind ca tinerii tind sa faca lucruri extravagante dat fiindca nu este uzual.
Ce activitati putem face in timpul liber pentru a ne detasa de lumea virtuala si a iubi actuala lume???
-practicarea unor sporturi, jocuri și mișcare- fotbal, tenis, fitness, alergare în aer liber, șah, table, rummy,
-participarea la spectacole: teatru, concerte, vizionarea filmelor, cultivarea unor pasiuni: apicultură, pescuit, creșterea porumbeilor, electronică, pictură, desen, muzică, dans, drumeții și ieșiri în aer liber, grătar, participări la dezbateri, la pescuit, shopping, petrecerea timpului liber in restaurant sau petrecerea timpului într-un parc de distracții, vizite la prieteni, rude, învățarea unei limbi străine, mersul la bibliotecă, citirea unei cărți, activități caritabile: ajutarea celor nevoiași, în scopuri ecologice, ingrijirea unui animal care te poate responsabiliza, ocupandu-ti mare parte din timpul liber,innot, crearea unor texte, carti ori poezii, etc.
Sau, pentru experiente extravagante, exista surf-ul, excaladarea muntilor, parasuta si altele. Iar in momentele de relaxare, poti contempla natura, intelegandu-i talcul, sau observandu-va ori meditand asupra unor povesti si ale invataturilor ce le putem lua in considerare.
Activitățile recreative produc scurte perioade de libertate când avem posibilitatea să ne dezvoltăm psihic și intelectual.Urmarile acestor activitati pot fi: creativitatea, imaginația, afectivitatea, simțul ludic, acumularea de cunoștințe și deprinderi,, realizarea propriilor vise și planuri, curajul si stabilitatea emotionala, astfel putem preveni rutina si o putem transforma in ceva nou. Ieșirea din rutină este foarte benefică pentru psihicul nostru cât și pentru trup, rutina obligandu-ne să uzăm anumite organe, funcții, părți ale corpului în mod excesiv pe cand odihna activă are rolul de a readuce echilibrul fiziologic, metabolic și psiho-emoțional.
De asemenea recreerea ne ajută pe plan social prin intrarea în contact cu alte persoane, dobândirea de noi prieteni și cunoscuți,ajuntandu-ne și în comunicare.
Acum veti urmari o compunere despre timpul liber scrisa de o eleva care prezinta o zi cotidiana din viata ei in timpul anului școlar.


de Flavia Cretu

No hay comentarios:

Publicar un comentario