miércoles, 4 de abril de 2018

Mâncarea tradițională de Paște

de Stefania Mironeanu


Paștele reprezintă una dintre cele mai importante sărbători anuale creștine, care comemorează evenimentul fundamental al creștinismuluiÎnvierea lui Iisus Hristos, considerat Fiul lui Dumnezeu în religiile creștine, în a treia zi după răstignirea Sa din Vinerea Mare
Paștele creștin are o durată de 40 de zile, cuprinse între sărbătoarea Învierii Domnului (prima duminică de Paște) și sărbătoarea Înălțării Domnului, care se celebrează la 40 de zile de la Înviere, într-o zi de joi. Primele 3 din cele 40 de zile pascale sunt zile de mare sărbătoare.
Postul Paștelui este cel mai lung și cel mai aspru post de peste an. Acesta presupune ca trecerea la mâncăruri de dulce să fie cumpătată și cu chibzuială. În schimb, merită tot efortul.
Masa tradițională pentru Paște este alcătuită la creștinii români din: drob de miel, ciorbă de miel, friptură de miel, ca dulciuri se mănâncă cozonacul cu diverse umpluturi și pasca cu brânză și ciocolată. Alături de aceste bucate se pregătesc ouă roșii. Tradiția spune că, la răstignirea lui Iisus Hristos, Maica Domnului a adus un coș cu ouă pe care le-a lăsat sub picioarele Lui. Sângele, șiroind din trup, a împestrițat ouăle. Uitându-se la ele, Iisus Hristos a șoptit că din acea zi toți creștinii vor vopsi ouă roșii. Cu toate acestea, în zilele de astăzi, nu se mai aplică tradiția peste tot. Ouăle sunt vopsite în diferite culori și sunt decorate cu diferite imprimeuri.

No hay comentarios:

Publicar un comentario