miércoles, 17 de octubre de 2018

ÎNTRE BENEFIC, FRUMOS ȘI TOXIC


Culori. Necunoscut. Interesant. Gustul…ar fi bine să nu-l știți. Este vorba despre spectaculoasa expoziție de ciuperci organizată în Grădina Botanică Anastasie Fătu așteptată de toți iubitorii de botanică din Moldova.

Anul acesta, la 162 de ani de la înființarea acestei prime grădini botanice din Romania, vor fi expuse ciuperci din specii comestibile (hribi, gălbiori) și specii toxice (buretele viperei, pălăria șarpelui), dar si câteva specii mai puțin cunoscute, toate impresionând vizitatorii prin cromatică, modul de viață și proprietăți. Ciupercile au fost colectate din păduri de foioase și conifere din județele Iași, Neamț și Suceava și fiecare vizitator a putut vedea denumirea științifică dar și populară, precum si explicațiile principalelor caractere ce permit evitarea confuziilor intre ciupercile comestibile si toxice.

Elementul surpriză, spre deosebire de expozițiile anterioare a fost buretele viperei, o ciupercă mică, palidă separată printr-un bol de sticlă de atingerile curioșilor vizitatori.  Se pare că aceasta este cea mai toxică dintre toate speciile iar gradul de mortalitate cauzat de consumul acesteia îi dovedește așa-zisa putere malefică sugerată de nume.

Un alt aspect care a atras privirile tinerilor a fost prezența a două ciupercuțe alb-roșii aproape identice la exterior: una dintre ele este considerată o hrană apreciată iar cealaltă este o specie toxică, mortală. Curcubeul ciupercilor din Iași continuă cu o mulțime de exemplare captivante, de la specimenele închise în cutii care parcă șoptesc ceva din personalitatea lor, la păstrăvul de nuc și adoratul crănțănel ce lasă tuturor în piept dorința de a se înfrupta din ele.

Deși majoritatea vizitatorilor consideră expoziția un univers departe de a fi real, o joacă de-a știința, adevărul este că în spatele exponatelor răsună ecoul îndemnului la cunoaștere, nu numai din plăcere, ci și din nevoia de a ne proteja. Prin urmare consider că această expoziție reprezintă un tezaur de cunoaștere atât pentru cei pasionați de știință cât și pentru cei care vor să înțeleagă avantajele mediului minunat în care trăim dar și pericolul necunoașterii.

de Anca Damian

No hay comentarios:

Publicar un comentario