lunes, 15 de octubre de 2018

Prognoza toamna 2018

Dacă am avut o vară neobișnuită, toamna va fi cel puțin la fel. Potrivit meteorologilor, vremea va continua să ne dea impresia că suntem în alt anotimp. 

Așadar, pentru că tradiționala vară cu zilele-i nesfârșite de caniculă s-a lăsat așteptată, ea își va prelungi șederea și la toamnă. 
Luna septembrie 2018 a avut vreme caniculară, cu precipitații reduse, secetoasă, exact ca-ntr-o lună obișnuită de vară.
            Vremea și prognoza meteo din septembrie 2018 au anunțat o prima lună de toamnă cu temperaraturi ridicate. În nord și-n centru au fost temperaturi normale, caracteristice unei luni de septembrie, iar în restul țării a fost mai cald. Precipitațiile continuă să fie deficitare în sud, est, vest. 

În săptămâna 27 august – 3 septembrie, temperaturile medii s-au situat în jurul normei climatologice sau au putut fi uşor mai scăzute decât acesta local în vestul ţării, dar în general mai ridicate decât normalul perioadei în restul teritoriului, cu abateri mai mari îndeosebi în regiunile estice.
            Conform specialiştilor, în săptămâna 24 septembrie – 1 octombrie, valorile termice medii ale perioadei s-au situat sub normele climatologice în cea mai mare parte a ţării, în timp ce cantităţile de precipitaţii au fost excedentare în regiunile sudice şi apropiate de normele climatologice în restul teritoriului.
            Pe durata săptămânii 1 – 8 octombrie, mediile valorilor termice s-au situat în apropierea normei climatologice a săptămânii în jumătatea estică a teritoriului, iar în rest au fost uşor sub aceste medii.
            Din punct de vedere pluviometric, cantităţile de precipitaţii s-au încadrat în limitele normale ale perioadei în jumătatea nordică a teritoriului, dar şi uşor excedentare local la munte şi în sud-vest.
Prognoza ANM a arătat, totodată, că, în săptămâna 8 – 15 octombrie, temperaturile medii s-au situat în apropierea normei climatologice a săptămânii, în cea mai mare parte a ţării.

            La nivel de precipitaţii, estimările relevă norme apropiate de normalul săptămânii în cea mai mare parte a teritoriului, cu o tendinţă uşor excedentară pe arii restrânse în estul ţării.
            În săptămâna 15 – 22 octombrie, temperatura aerului va avea valori apropiate de normele climatologice ale săptămânii în majoritatea regiunilor, iar cantităţile de apă prognozate se vor situa, în general, în jurul normelor climatologice, în cea mai mare parte a ţării, notează ANM.
            Meteorologii au făcut anunțul despre cum va fi vremea în luna septembrie 2018. Iată cum va fi în prima lună a toamnei.
         Valorile termice medii prognozate de către meteorologi pentru următoarele patru săptămâni se vor situa, în general, peste normele climatologice ale intervalului, în timp ce, la nivel de precipitaţii, estimările arată cantităţi excedentare mai ales local în zonele de munte, arată prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabilă până pe data de 24 septembrie.
            De asemenea, cantităţile de precipitaţii vor fi uşor excedentare local în centru, sud-vest şi la munte şi deficitare în restul teritoriului, îndeosebi în regiunile estice şi sud-estice.
            Administraţia Naţională de Meteorologie a actualizat prognoza pentru următoarele patru săptămâni, intervalul 15 octombrie – 12 noiembrie 2018.
            Vremea se va menţine, în general, caldă pe parcursul următoarelor patru săptămâni, valorile termice situându-se în limitele climatologice normale ale perioadei, reiese din prognoza specială publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru intervalul 15 octombrie – 12 noiembrie 2018.
        Din punct de vedere al precipitaţiilor există posibilitatea unui excedent, în debutul lunii noiembrie, mai ales în zonele de munte.
            Astfel, în săptămâna 15 – 22 octombrie, temperatura aerului se va situa peste normele climatologice ale perioadei în toată ţara. Precipitaţiile vor fi, în general, deficitare la nivelul întregului teritoriu.
            Totodată, pe durata intervalului 22 – 29 octombrie, temperatura aerului va avea valori apropiate de normalul termic al săptămânii în vestul teritoriului, cu posibilitatea de a fi uşor mai ridicate în rest. Regimul pluviometric va fi, în general, apropiat de normalul săptămânii în regiunile sud-estice şi excedentar în restul teritoriului.
            Potrivit meteorologilor, în săptămâna 29 octombrie – 5 noiembrie, mediile valorilor termice se vor situa în jurul normelor climatologice specifice acestui interval în regiunile vestice şi centrale, respectiv uşor mai ridicate decât acestea în restul teritoriului.
            Pe durata aceluiaşi interval cantităţile de precipitaţii vor fi, în general, apropiate de normalul perioadei, cu posibilitatea de a exista un uşor excedent local în zonele de munte, precum şi în regiunile sudice, estice şi centrale.

de Andreea Arama


No hay comentarios:

Publicar un comentario